Evlilik nedeni ile işten ayrılan kadın işçiler, belirli koşullar altında kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Bu hak, Türk İş Kanunu’nda kadın işçilerin korunması amacıyla yer almaktadır.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 120. maddesine göre, 25.8.1971 tarihli ve 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi hariç diğer maddeleri yürürlükten kaldırılmış olup 1475 Sayılı Kanun’un 14/5.maddesinin ilgili kısmı “…veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.”
Feshin işverence kabul edilmesi gerekmediği gibi fesih hakkının bildirim süresi verilerek kullanılması zorunluluğu da bulunmamaktadır.
Kimler Kıdem Tazminatı Alabilir?
- Kadın İşçiler: Bu hak, sadece kadın işçilere tanınmıştır. Erkek işçiler, evlilik sebebiyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alamazlar.
- Belirli Bir Süre Çalışanlar: İşçi, evlenmeden önce en az bir yıl boyunca aynı işyerinde çalışıyor olmalıdır.
Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Alınır?
- Evlilik Tarihinden İtibaren Bir Yıl İçinde: Kadın işçi, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılırsa kıdem tazminatı alma hakkı doğar.
- Kendi İradesiyle Ayrılma: İşten ayrılma kararı, işçinin kendi iradesiyle olmalıdır. İşverenin baskısı veya zorlaması ile ayrılma durumunda kıdem tazminatı dışında farklı haklara da sahip olunabilir.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı, işçinin son 3 aylık ortalama ücretinin 30’a bölünmesi ve bu bulunan günlük ücretin, işçinin kıdemine göre çarpılmasıyla hesaplanır.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- İhbar Süresi Yoktur: Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçi, herhangi bir ihbar süresine uymak zorunda değildir.
- Diğer Haklar: Kıdem tazminatına ek olarak, yıllık izin alacağı, fazla mesai ücreti gibi diğer haklarını da talep edebilir.
- İşveren Tarafından İşten Çıkarma: Eğer işveren, kadın işçiyi evlilik sebebiyle işten çıkarırsa bu durum haksız işten çıkarma olarak değerlendirilir ve işçi daha fazla tazminat talep edebilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Öncelikle tekrar etmekte fayda bulunmaktadır ki bu hak yalnızca kadın çalışanlar için verilmiştir. Bunun dışında resmi nikah tarihinden itibaren söz konusu hak 1 yıl içerisinde kullanılmalıdır. Dini nikah yahut nişanlılık hallerinde bu hakkın kullanılması söz konusu değildir. Kanun her ne kadar bildirim usulü belirtmemişse de ispat açısından noter kanallı gönderilecek ihtarnameler gerek temerrüt gerekse müstakbel davalarda delil niteliği taşıması nedeniyle önem arz etmektedir.
Özetle, evlilik nedeni ile işten ayrılan kadın işçiler, belirli koşullar altında kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Bu hak, kadınların iş hayatına devam etme kararlarını daha özgürce verebilmeleri için önemli bir güvencedir.