Avukat dava masraflarını kural olarak üstlenemez. Dava harcı, gider avansı, bilirkişi ücreti, keşif gideri, tanık gideri, tebligat masrafı ve diğer yargılama giderleri müvekkile aittir. Avukatın görevi davayı finanse etmek değil; müvekkilini hukuken temsil etmek, dava sürecini takip etmek ve gerekli masrafların usulüne uygun şekilde yatırılmasını sağlamaktır.

Bu nedenle “dava masraflarını biz karşılıyoruz”, “masrafsız dava açıyoruz”, “tüm mahkeme giderleri bize ait” veya “dava kazanılana kadar hiçbir masraf alınmaz” şeklindeki uygulamalar hukuken ve mesleki açıdan doğru değildir. Avukatlık mesleği, dava finansmanı faaliyeti değildir. Avukat, müvekkilin yerine geçerek dava giderlerini kendi üzerinde bırakamaz.

Dava masrafları ile avukatlık ücreti de birbirinden tamamen farklıdır. Avukatlık ücreti, avukatın hukuki hizmetinin karşılığıdır. Dava masrafları ise mahkeme harçları, gider avansı, bilirkişi, keşif, tanık ve tebligat giderleri gibi yargılama sürecine ilişkin zorunlu giderlerdir.

Dava Masrafları Nelerdir?

Dava masrafları, yargılamanın yürütülmesi için yapılan zorunlu giderlerdir. Uygulamada en sık karşılaşılan dava masrafları şunlardır:

  • Başvurma harcı
  • Peşin harç
  • Gider avansı
  • Tebligat giderleri
  • Bilirkişi ücreti
  • Keşif gideri
  • Tanık gideri
  • Posta ve dosya giderleri
  • İstinaf ve temyiz harçları
  • Delil avansı
  • Dosya suret ve diğer yargılama giderleri

Bu giderler, dava türüne, uyuşmazlığın niteliğine, mahkemenin istediği işlemlere ve dosyanın ilerleyişine göre değişebilir. Ancak temel kural değişmez: dava masrafları müvekkile aittir.

HMK’ya Göre Dava Masrafları Kime Aittir?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre dava açılırken gerekli harç ve gider avansının yatırılması zorunludur. HMK m.120 uyarınca davacı, dava açarken yargılama harçları ile gider avansını mahkeme veznesine yatırmakla yükümlüdür.

HMK m.114/1-g kapsamında gider avansı dava şartı olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle gider avansının yatırılmaması, davanın usulden etkilenmesine yol açabilir. Ayrıca HMK m.324 uyarınca delil ikamesi için gereken avansın da ilgili tarafça yatırılması gerekir.

Bu düzenlemeler, dava masraflarının avukata değil, taraflara ait olduğunu açıkça gösterir. Avukat, teknik olarak müvekkili adına mahkeme veznesine ödeme yapabilir; ancak bu ödeme, avukatın masrafı kendi üzerinde üstlendiği anlamına gelmez. Avukat, ancak müvekkilden aldığı masraf avansı ile bu işlemleri yürütür.

TBK’ya Göre Masraf Sorumluluğu Müvekkile Aittir

Avukat ile müvekkil arasındaki ilişki, hukuki niteliği itibarıyla vekâlet ilişkisidir. Türk Borçlar Kanunu m.509 uyarınca vekâlet veren, vekilin yaptığı giderleri ve verdiği avansları faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür.

Bu hüküm gereğince avukat, vekâlet görevinin yürütülmesi sırasında zorunlu bir gider yapmışsa, bu gideri müvekkilinden talep edebilir. Dolayısıyla dava masraflarının avukatın üzerinde bırakılması, vekâlet ilişkisinin yapısına aykırıdır.

Burada önemli ayrım şudur: Avukatın zorunlu ve acele bir durumda geçici ödeme yapması mümkündür. Ancak bu ödeme, dava masrafının avukata ait olduğu anlamına gelmez. Avukat yaptığı ödemeyi belgelemeli ve ilk fırsatta müvekkilinden talep etmelidir.

Avukatın Kendi Cebinden Masraf Yapması Yasak mıdır?

Avukatın dava masraflarını kendi üzerinde bırakması yasaktır. Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları, avukatın işi elde etmek, müvekkil kazanmak veya davayı kazanma hırsıyla müvekkilin masraflarını üstlenmesini hukuka ve meslek etiğine aykırı kabul eder.

TBB Meslek Kuralları Madde 41’e göre:

“Avukat, kendisine tevdi edilen işin giderlerini müvekkilinden talep etmek zorundadır. İş sahibi gerekli masrafı vermezse, avukat işi takipten vazgeçebilir.”

Bu düzenlemenin sonucu açıktır: Avukat dava masrafını müvekkilinden istemek zorundadır. Müvekkil gerekli masrafı vermezse, avukatın işi takipten vazgeçme hakkı doğabilir. Ancak avukatın müvekkilin dava masraflarını sürekli biçimde kendi üzerinde bırakması ve bunu bir iş alma yöntemi haline getirmesi meslek kurallarına aykırıdır.

Uygulamadaki İstisnalar ve Avukatın Hakları

Kural olarak dava masrafları müvekkil tarafından peşinen karşılanmalıdır. Ancak uygulamada bazı istisnai ve geçici durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumlar, avukatın dava masraflarını üstlendiği anlamına gelmez.

Geçici Olarak Avukatın Ödeme Yapması

Dava süreci devam ederken kaçırılmaması gereken kesin bir süre bulunabilir. Örneğin bilirkişi ücretinin yatırılması, keşif giderinin tamamlanması, delil avansının süresinde yatırılması veya istinaf/temyiz harcının süresi içinde ödenmesi gerekebilir.

Bu gibi acele hallerde müvekkile ulaşılamıyorsa, avukat müvekkilinin hak kaybına uğramaması için geçici olarak ve kendi takdirinde olmak üzere masrafı ödeyebilir. Ancak bu ödeme, masrafın avukat üzerinde kalacağı anlamına gelmez.

Avukat, yaptığı bu ödemeyi ilk fırsatta müvekkilinden talep eder. Yapılan ödeme makbuz, dekont veya dosya belgesiyle kayıt altına alınmalıdır. Böylece avukatın masrafı üstlenmediği, yalnızca müvekkil hesabına geçici ödeme yaptığı açıkça ortaya konulmuş olur.

Müvekkilin Masrafı Yatırmaması Halinde Avukat Ne Yapabilir?

Avukat, işin başında veya süreç içinde gerekli makul masrafları müvekkilinden talep etmelidir. Bu talebin yazılı şekilde yapılması önemlidir. Masraf talebi; ihtarname, SMS, e-posta, WhatsApp yazışması veya yazılı bildirim yoluyla ispatlanabilir.

Müvekkil gerekli masrafı yatırmazsa, avukatın haklı nedenle istifa etme veya işi takipten vazgeçme hakkı doğabilir. Ancak avukat, bu noktada dikkatli hareket etmelidir. Dosyanın zarar görmemesi, kesin sürelerin kaçırılmaması ve müvekkilin bilgilendirilmesi gerekir.

Yargıtay ve TBB Disiplin Kurulu uygulamasında, avukatın “masraf verilmediği için işlem yapmadım” savunmasının kabul edilebilmesi için, masrafın müvekkilden talep edildiğinin ve buna rağmen ödeme yapılmadığının ispatlanması aranır. Aksi halde avukatın ihmali gündeme gelebilir.

Bu nedenle avukat, masraf talebini sözlü bırakmamalı; yazılı delil oluşturmalıdır. Masraf istenmiş, süre verilmiş ve müvekkil buna rağmen ödeme yapmamışsa, avukatın sorumluluğu farklı değerlendirilir.

“Dava Sonunda Masraf Alınması” Anlaşması Geçerli midir?

Avukat ile müvekkil arasında “tüm dava masraflarını avukat ödeyecek, dava kazanıldığında bu masraflar faiziyle tahsil edilecektir” şeklinde yapılan anlaşmalar meslek kurallarına aykırıdır. Çünkü bu tür bir anlaşma, dava masraflarını avukatın üstlendiği anlamına gelir.

Avukat, vekâlet ücretinin dava sonunda veya belli bir oran üzerinden ödenmesini kararlaştırabilir. Ancak bu durum dava masraflarını kapsamaz. Vekâlet ücreti ile dava masrafları birbirinden ayrıdır.

Örneğin işçilik alacağı, tazminat, miras, kamulaştırma veya alacak davalarında avukatlık ücretinin dava sonunda tahsil edilecek bedel üzerinden belirlenmesi mümkündür. Ancak mahkeme harcı, bilirkişi ücreti, keşif gideri, tanık gideri ve tebligat masrafları yine müvekkile aittir.

Bu nedenle “dava sonunda masraf alınır” şeklindeki genel ve belirsiz anlaşmalar doğru değildir. Doğru yöntem, dava masraflarının müvekkilden ayrıca avans olarak alınması, yapılan harcamaların belgelenmesi ve kullanılmayan kısmın iade edilmesi veya mahsup edilmesidir.

Avukatlık Ücreti ile Dava Masrafı Neden Ayrı Tutulmalıdır?

Avukatlık ücreti, avukatın hukuki hizmetinin karşılığıdır. Dava masrafı ise yargılama faaliyetinin yürütülmesi için mahkeme veya ilgili kurumlara ödenen giderlerdir.

Bu nedenle avukatlık sözleşmesinde şu ayrım açıkça yer almalıdır:

Avukatlık ücreti, avukatın hukuki hizmet bedelidir. Dava harçları, gider avansı, bilirkişi ücreti, keşif gideri, tanık gideri, tebligat masrafı ve diğer yargılama giderleri müvekkile aittir.

Bu ayrım yapılmadığında ileride masraf, ücret, avans ve tahsilat konusunda uyuşmazlık çıkabilir. Özellikle dava sonunda ödeme esasına dayalı vekâlet ücreti sözleşmelerinde, masrafların ayrıca ve açıkça müvekkile ait olduğu belirtilmelidir.

Dava Sonunda Masraflar Karşı Taraftan Alınabilir mi?

Dava sonunda mahkeme, yargılama giderlerinin hangi taraf üzerinde bırakılacağına karar verir. Kural olarak davayı kaybeden taraf yargılama giderlerine katlanır. Ancak bu durum, dava başında gider avansının ve dava masraflarının müvekkil tarafından karşılanması gerektiği gerçeğini değiştirmez.

Yani dava başında harç ve gider avansı ilgili tarafça yatırılır. Dava sonunda mahkeme, bu giderlerin karşı taraftan tahsiline karar verebilir. Bu nedenle “nasıl olsa dava sonunda karşı taraf ödeyecek” denilerek dava masraflarının avukat tarafından üstlenilmesi hukuken doğru değildir.

Sonuç

Avukat dava masraflarını kendi üzerinde bırakamaz. Dava harcı, gider avansı, bilirkişi ücreti, keşif gideri, tanık gideri, tebligat masrafı ve diğer yargılama giderleri kural olarak müvekkile aittir.

HMK’ya göre gider avansı tarafça yatırılır. TBK’ya göre vekâlet veren, vekilin yaptığı giderleri ve verdiği avansları ödemekle yükümlüdür. TBB Meslek Kuralları da avukatın kendisine verilen işin giderlerini müvekkilinden talep etmesi gerektiğini açıkça ortaya koyar.

Bu nedenle avukatın “dava masraflarını ben karşılarım” şeklinde hareket etmesi, özellikle bunu sürekli hale getirmesi veya müvekkil edinme yöntemi olarak kullanması meslek kurallarına aykırıdır. Doğru yöntem, dava masraflarının müvekkilden masraf avansı olarak alınması, yapılan harcamaların belgelenmesi ve avukatlık ücreti ile yargılama giderlerinin kesin şekilde ayrı tutulmasıdır.


Sıkça Sorulan Sorular

Avukat dava masraflarını üstlenebilir mi?

Hayır. Avukat dava masraflarını kendi üzerinde bırakamaz. Dava harçları, gider avansı, bilirkişi ücreti, keşif gideri ve diğer yargılama giderleri kural olarak müvekkile aittir.

Avukatın “masrafları ben karşılarım” demesi yasak mıdır?

Evet. Avukatın dava masraflarını üstlenme vaadiyle müvekkil edinmeye çalışması meslek kurallarına aykırıdır. Bu durum haksız rekabet, reklam yasağı ve disiplin sorumluluğu kapsamında değerlendirilebilir.

Dava masrafları ile avukatlık ücreti aynı şey midir?

Hayır. Avukatlık ücreti, avukatın hukuki hizmetinin karşılığıdır. Dava masrafları ise mahkeme harçları, gider avansı, bilirkişi, keşif, tanık ve tebligat gibi yargılama giderleridir.

Avukat geçici olarak dava masrafı ödeyebilir mi?

Evet, acele ve zorunlu hallerde avukat müvekkilin hak kaybına uğramaması için geçici ödeme yapabilir. Ancak bu ödeme, masrafın avukat üzerinde kalacağı anlamına gelmez. Avukat bu tutarı müvekkilinden talep eder.

Müvekkil dava masrafını ödemezse avukat ne yapabilir?

Avukat, gerekli masrafları müvekkilinden yazılı olarak talep etmelidir. Müvekkil masrafı ödemezse, avukat haklı nedenle istifa edebilir veya işi takipten vazgeçebilir. Ancak bu süreçte müvekkilin hak kaybına uğramaması için gerekli bilgilendirme yapılmalıdır.

Dava sonunda masraflar karşı taraftan alınabilir mi?

Evet, mahkeme yargılama sonunda masrafların karşı taraftan tahsiline karar verebilir. Ancak dava başında gerekli harç ve gider avansı yine ilgili tarafça yatırılır.

Dava sonunda masraf alınması anlaşması geçerli midir?

Avukatlık ücretinin dava sonunda ödenmesi kararlaştırılabilir. Ancak dava masraflarının avukat tarafından üstlenilip dava sonunda tahsil edileceğine ilişkin anlaşmalar meslek kurallarına aykırıdır. Masraflar avukatlık ücretinden ayrı tutulmalıdır.

author avatar
Av. Murat Turgut MİNAR Avukat
Av. Murat Turgut Minar, İzmir Barosu’na 12460 sicil numarasıyla kayıtlı olup; ceza hukuku, kamulaştırma hukuku, miras hukuku, gayrimenkul hukuku, icra ve iflas hukuku ile iş hukuku alanlarında hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktadır.